Asota fereunicolor   Toulgoët 1972

No picture available
Holotype:
  
Wingspan:
 about    mm  ( n = )
 about    mm  ( n = )

Distribution according to the collections mentioned in the chapter
“Museums” and the literature.

- Comores: Anjouan (Toulgoët 1972) Grande-Comore (Toulgoët 1972) Nioumbadjou (Toulgoët 1972) Mohéli (Toulgoët (1972) Mt-Rémani, Bandamalé (Toulgoët 1972)

Description:

Translation:

Translation in English:


Translation in Dutch:
Spanwijdte: ♂ 50 mm, 54 mm ♀ = morfologisch zeer dicht bij A. comorana Aurivillius Voorvleugels gelijkmatig. licht oranje net zoals de achtervleugels met uitzondering van de vleugelbasis, dat is levendig oranje als bij A. comorana, met dezelfde vlekken op dezelfde plaatsen, maar de oranje kleur van de basis gaat geleidelijk over naar het buitenste deel van de vleugel.
Onderkant van de vier vleugels geheel dof geeloranje met de een grote zwarte discoïdale vlek waarvan een grijze schaduw zichtbaar is aan de bovenkant.
Vrouwelijke exemplaren met vergelijkbare voorvleugels met eenvormig levendig oranje en minder duidelijke zwarte basale punten.
Aganais fereunicolor en Aqanais comorana vliegen samen op Grande Comore, Anjouan en Moheli. Onderzoek van de genitaliën van beide soorten vertoont geen significant verschil, wat niet veel betekent in termen van specificiteit, want ik de genitale opmaak van A. Borbonica Boisduval, die men ook op de Comoren vind, heeft niet echt een eigen karakter zoals zijn twee soortgenoten, is echter toch een heel bijzondere soort.
Hierdoor kom je in de verleiding om A. fereunicolor te zien als een subspecies, maar rationeel beschouwd is het een goede soort.
Ik voeg hieraan toe dat de specifieke kenmerken opgemerkt bij een aantal soorten, afhankelijk zijn van de vraag of ze van Grande Comore, Anjouan en de andere eilanden van de archipel komen, echter niet bij A. fereunicolor, hooguit is een donkerdere tint van fundamenteel belang in de populatie van de Grande Comore.
De soort werd door P. Griveaud, niet gevonden in Mayotte, evenals comorana.
Daarentegen, is op dit eiland, A..borbonica aanwezig. Zes exemplaren werden gevangen in september 1958.Comments:
Data from the book: The Afrotropical Tiger-Moths by David T. Goodger and Allan Watson, Apollo Books, Stenstrup, Denmark 1995

*A lot of data are from the author of the first description.
-~-